Místní jídlo a pití
Nshima
Hlavním zambijským jídlem je nshima, kaše z kukuřičné mouky (Mealie Meal). Mouka je uvařená s vodou a podává se s přílohou, kterou může být hovězí maso, kuře nebo zelenina, často také fazole nebo dále cassava či dýně Nshima je hustší než polenta, kukuřičná kaše známá i v Evropě.
Na přípravu správné nshimy jsou potřeba 4 hrnečky vody a dva hrnečky kukuřičné mouky (Mealie Meal). Voda se nalije do hrnce a zahřívá, než je vlažná. Pomalu se o lžicích do vody přimíchává kukuřičná mouka (její tři čtvrtiny) a za stálého míchání se přivede k varu. Pak se oheň zeslabí na střední sílu, hrnec se přikryje a kaše se zvolna vaří přibližně 3 minuty. Pak se postupně přidává zbývající mouka a míchá se do té doby, než je kaše hladká. Pak se hrnec přikryje, stáhne se z plamene a nechá se stát další tři minuty. Pak se může nshima společně s přílohou, podávat.
Nshima může být podávána k snídani s mlékem a cukrem nebo během dne, s různými, výše uvedenými, přílohami.Toto jídlo se tradičně jí ruku, a to je možné i v restauraci. Vždy by mělo být umožněno umýt si ruce a pravou rukou se pustit do jídla. Dobrou chuť!!!
Kukuřičná mouka-a co víc... (ZVF)
Domácnosti kmene Tonga jsou velmi roztodivné. Muž může mít například tři a více žen. Statut dané domácnosti v komunitě závisí převážně na množství kukuřičné mouky, které produkuje. Značný čas je věnován její kultivaci. Poté, v době sucha, se zásoby snižují a extra obilí musí být kupováno z postupného prodeje dobytka, vaření piva a prodeje tradičních výrobků a dříví na podpal. Stále více domácností se musí spoléhat na potravinovou podporu. Například v Monze je schéma, které zajišťuje 5 kg kukuřičné mouky každému po denní vesnické práci, jako například oplocení budovy. (ZVF)
Pití
Nealkoholické drinky jsou v Zambii k sehnání a jejich sortiment je poměrně bohatý. Hojně se zde využívají skleněné, zálohované lahve, plechovky zde naproti tomu mají o poznání nižší zastoupení. Stolní voda je taktéž běžně ke koupi. Voda z kohoutku, pokud ji chce člověk, zvyklý na evropský standard, bezpečně pít, by se měla převařit. Velmi častý a jednoduchý nápoj, podávaný prý i například dětem ve škole, je Zikolo, silně oslazená studená pitná voda (cukr: voda přibližně v poměru 1:3). Z alkoholických nápojů ze v Zambii pije především pivo. Zambie produkuje dva základní druhy piva – Mosi a Rhino. Dále se zde pije Castle, pivo Jihoafrické produkce. Pro chudší obyvatele je určené pivo zvané Chibuku či Shake Shake, vyráběné kvašením kukuřičné mouky a prodávané v litrových modrobílých krabicích. Jeho chuť a vůně je nevalná a někteří místní, Chibuku znalí obyvatelé doporučují pít ho v kombinaci s mlékem a cukrem. Většinqa vesnic vaří své vlastní pivo, které je většinou husté a kalné, zpěněné a silné. Nealkoholickým nápojem, vyráběným z kořenů, je tzv. Umunkoyo.
Zambijské ovoce
Nejrozšířenějšími druhy ovoce v Zambii jsou: Papája (pawpaw), mango (prosinec-únor), guava (duben-květen), avokádo (březen-červenec), ananas, vodní meloun, liči (prosinec-leden), himalájské maliny (září), angrešt, citrusy...
Zelenina
Ze zeleniny se v Zambii daří hlávkovému zelí, rajčatům, okurkám, paprikám, cibuli, lilkům, kukuřici, fazolím, kukuřici, různým druhům tykví, mrkvi...